

TOROS TARIM > Çiftçi Dostu > Gübreleme Önerileri > Patateste Dengeli Gübreleme
Patateste Dengeli Gübreleme
Dünyanın birçok ülkesinde serin iklim şartlarına sahip bölgelerde yetiştiriciliği yapılan patates bitkisinin
gelişmesini, yüksek verim ve kaliteli ürün alınmasını sağlayan faktörlerinin başında hava sıcaklığı
gelmektedir. Patatesin gelişme dönemi içinde 15 oC’nin altındaki sıcaklar ve donlar patatesin gelişmesini
engeller.
16-28 oC sıcaklar arasında iyi bir gelişme gösterir, sıcaklık 28 oC nin üzerine çıktığında gelişme de
azalma ve verimde düşme görülür..30 oC nin üzerinde ise yumru oluşumu sekteye uğrar. Bu sıcaklık
dereceleri bitkinin gelişme dönemine göre değişebilmektedir.
Patates bitkisi gece gündüz sıcaklığı arasında fazla fark (özellikle ılıman iklime sahip yörelerde), gündüz
yapraklarda oluşan karbonhidratların büyük bir kısmı geceleri yumrudan taşınarak solunumda
kullanılmasına ve bu nedenle istenilen düzeyde ürün meydana gelmez.
Patates yetiştiriciliğinde düşük sıcaklıklardan zarar görmesi ve özellikle don zararının az olması bitkinin
yeterli düzeyde potasyumla beslenmesine bağlıdır. Potasyumla iyi beslenen patates bitkisinin
yapraklarında ve toprak üstü kısmında kuru madde miktarı yüksek olur ve bu nedenle bitkinin toprak üstü
kısmında don zararı çok düşük düzeyde görülür.
Şekil 1: Potasyumlu gübrelemenin patateste don zararına etkisi
Don zararının zıttı olarak yüksek sıcaklıkların ve kuru rüzgarın etkisiyle patates bitkisinde su tüketimi artar ve bitkinin vejatatif kısmı ile sarf ettiği su miktarı yükselir. Bu konuda
yapılan çalışmalarda patates bitkisinin gelişme ortamında potasyum miktarına bağlı olarak patates bitkisinin sarf ettiği su miktarı azalır veya diğer bir ifade ile kuraklığa (sıcak
rüzgarda kalma süresi) mukavemeti artar. Bitki besini olarak potasyum, yaprakların alt ve üst yüzeyinde bulunan stomaların kapalı kalma süresine etki etmekte ve bitkinin su
sarfiyatını azaltmaktadır.