Table of Contents Table of Contents
Previous Page  1 / 12 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 1 / 12 Next Page
Page Background

TOROS TARIM > Çiftçi Dostu > Gübreleme Önerileri > Patateste Dengeli Gübreleme

Patateste Dengeli Gübreleme

Dünyanın birçok ülkesinde serin iklim şartlarına sahip bölgelerde yetiştiriciliği yapılan patates bitkisinin

gelişmesini, yüksek verim ve kaliteli ürün alınmasını sağlayan faktörlerinin başında hava sıcaklığı

gelmektedir. Patatesin gelişme dönemi içinde 15 oC’nin altındaki sıcaklar ve donlar patatesin gelişmesini

engeller.

16-28 oC sıcaklar arasında iyi bir gelişme gösterir, sıcaklık 28 oC nin üzerine çıktığında gelişme de

azalma ve verimde düşme görülür..30 oC nin üzerinde ise yumru oluşumu sekteye uğrar. Bu sıcaklık

dereceleri bitkinin gelişme dönemine göre değişebilmektedir.

Patates bitkisi gece gündüz sıcaklığı arasında fazla fark (özellikle ılıman iklime sahip yörelerde), gündüz

yapraklarda oluşan karbonhidratların büyük bir kısmı geceleri yumrudan taşınarak solunumda

kullanılmasına ve bu nedenle istenilen düzeyde ürün meydana gelmez.

Patates yetiştiriciliğinde düşük sıcaklıklardan zarar görmesi ve özellikle don zararının az olması bitkinin

yeterli düzeyde potasyumla beslenmesine bağlıdır. Potasyumla iyi beslenen patates bitkisinin

yapraklarında ve toprak üstü kısmında kuru madde miktarı yüksek olur ve bu nedenle bitkinin toprak üstü

kısmında don zararı çok düşük düzeyde görülür.

Şekil 1: Potasyumlu gübrelemenin patateste don zararına etkisi 

Don zararının zıttı olarak yüksek sıcaklıkların ve kuru rüzgarın etkisiyle patates bitkisinde su tüketimi artar ve bitkinin vejatatif kısmı ile sarf ettiği su miktarı yükselir. Bu konuda

yapılan çalışmalarda patates bitkisinin gelişme ortamında potasyum miktarına bağlı olarak patates bitkisinin sarf ettiği su miktarı azalır veya diğer bir ifade ile kuraklığa (sıcak

rüzgarda kalma süresi) mukavemeti artar. Bitki besini olarak potasyum, yaprakların alt ve üst yüzeyinde bulunan stomaların kapalı kalma süresine etki etmekte ve bitkinin su

sarfiyatını azaltmaktadır.